Yoga

Yoga is een geweldige manier om te bewegen en te ontspannen. Want wie yoga doet werkt aan lichaam en geest tegelijkertijd. Tijdens een yogales haal je je aandacht uit je hoofd en let op je lijf. Hoe voel je je eigenlijk? Voel je spanning? Stijfheid? Ben je moe of vol levenskracht? Hoe is het met de ademhaling? Kun je ontspannen? Is je hoofd leeg?  
 
Iedereen heeft een rustpunt nodig. Dat is beter voor je gezondheid en voor je humeur. Yoga is een prima manier om die rust te vinden. 
En NU is de beste tijd om te beginnen. Waarom zou je wachten?  

10 redenen om NU met yoga te beginnen 

1.  Je voelt je fitter en energieker
2.  Je lichaamshouding verbetert
3.  Je leert ontspannen en krijgt rust in je hoofd
4.  Je komt beter in balans
5.  Je gewrichten en wervelkolom blijven in beweging
    en blijven dus soepel
6.  Je slaapt beter na een uurtje yoga
7.  Je lichaamsfuncties (spijsvertering, bloedsomloop 
     enz.) verbeteren
8.  Je maakt meer ademruimte
9.  Je ontwikkelt een nieuwe kijk op je leven
10. Het is leuk en je kunt het overal doen! 


Iedereen kan mee doen

Door yoga te doen word je soepeler, verbetert je conditie en voel je je vitaler.  In principe kan iedereen meedoen. Je hoeft de oefeningen niet perfect uit te kunnen voeren of je best te doen om in een voor jou onmogelijke houding te komen. Want uiteindelijk telt niet het eindresultaat maar de weg ernaar toe. Door yoga te doen geef je jezelf de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen. Je leert je lichamelijke en mentale grenzen (her)kennen en accepteren en misschien kun je ze na een tijdje wel verleggen. Als je je lichaam beter leert kennen, kun je er ook beter naar luisteren. Je kunt dan ook gemakkelijker in contact blijven met je innerlijk en dus beter bij jezelf blijven. En dat is vooral buiten de mat een groot voordeel!

 

  

    Je kunt bij Tijd voor Yoga terecht voor verschillende yogastijlen: 
     Slow Down Yoga, Yin Yoga, Yin & Yang Yoga, Yoga & Meditatie 

Slow down Yoga

De Slow down Yogales verloopt in een flow van actieve en rustige oefeningen waarbij we staan, zitten en liggen. De yogahoudingen (asana's) wisselen we af met specifieke oefeningen voor de wervelkolom en reinigingsoefeningen voor de organen. Er is veel aandacht voor je lichaamshouding en de ademhaling. Je leert te ontspannen in de beweging waardoor stress en spanning afnemen. Door de oefeningen verbetert bovendien je lichaamsbewustzijn, neemt je algehele conditie toe en bouw je ook spierkracht op.  Na dit uur voel je je ontspannen en vraag je je zelf af waarom je dit niet vaker doet :))

De asana's in de Slow down Yoga les worden aangeleerd in Amitabha-stijl; dat wil zeggen met aandacht voor de centrale as (Aplomb). Aplomb-yoga is ontwikkeld door Maartje van Hooft en is een methode om te komen toe stabiliteit, ontspanning en een gebalanceerde uitlijning. De methodiek helpt stabiliteit in je lichaam op te bouwen en van daaruit te ontspannen. Aplomb bouwt diepe stabiliteit op, ankert je energie-systeem en laat je thuiskomen in jezelf. De specifieke vooroefeningen van Aplomb-yoga helpen je om ingesleten spanningspatronen los te laten . Je leert het gevoel van 'rusten in het bekken' herkennen. En je gaat ervaren dat 'het midden' en je 'eigen as' alleen vanuit ontspanning en interne ruimte benaderd kunnen worden. Het is een proces dat je helpt landen in jezelf en thuiskomen in je lichaam. Meer informatie over Yoga & Aplomb: www.aplomb-yoga.nl


Wanneer? 

Donderdagochtend       09.00 - 10.15 uur


Yin Yoga

Yin Yoga is een zachte en toch uitdagende yogastijl waarbij je langer in een houding blijft. Doordat je langer in de houding blijft heb je de kans om op een dieper niveau te ontspannen. We gebruiken in de les veel bolsters en kussens ter ondersteuning zodat de spieren kunnen ontspannen en het lichaam kan verzachten. De houdingen hebben effect op de energiebanen in je lichaam (meridianen), het bindweefsel en op de ligamenten en pezen. Yin Yoga zorgt voor meer ruimte in je lichaam en geeft ontspanning op diep niveau, stimuleert de energie-doorstroming en kalmeert het de ademhaling en de geest.  

De principes van yin yoga zijn duidelijk anders dan van de meeste andere yoga-vormen. Het loslaten van de spieren is wat mij betreft de grootste verandering. Dat je niet strak uitgelijnd hoeft te zijn maar dat het lichaam zich kan voegen naar de houding. Met de yang-achtige yogavormen werk je aan stabiliteit (versteviging spiercorset en verlenging in de spierketens). Bij yin yoga werk je aan mobiliteit (ontspannen rond de pezen, kapsels en omliggende bindweefsels). Bovendien werk je direct op de meridianen die door het bindweefsel lopen. Je activeert de chi en voedt de yin-organen. Je blijft langer in de houding omdat je met zachte strekking, stress op de pezen, kapsels en het bindweefsel wilt brengen. Deze weefsels zijn niet geschikt om er met kracht en herhaling op te werken omdat ze plastisch zijn en daardoor kwetsbaar. Het langer verblijven in een houding die niet comfortabel aanvoelt vergt oefening. Maar je leert zoveel meer over jezelf als je wel blijft bij wat er is en voelt wat er te voelen is.  


Wanneer? 

Maandagavond            20.15 − 21.45 uur

Vrijdagochtend           09.00 − 10.15 uur


Yoga & Meditatie

In de lessen Mindful Yoga & Meditatie beginnen we met een meditatie, gevolgd door rustige yogaoefeningen die de aandacht verder naar binnen brengen. De yoga oefeningen zijn gericht op het ontspannen van het lichaam, de gedachten en de emoties. Door de rust die ontstaat kalmeert en verdiept de ademhaling. Daarnaast doen we oefeningen die ervoor zorgen dat je langere tijd kunt stilzitten. Alle oefeningen zijn een voorbereiding op het zitten in aandacht (mediteren). Tijdens het zitten in aandacht probeer je je gedachten te observeren zonder dat je je er door mee laat voeren. We doen geleide meditaties, maar zitten ook in stilte. De verhouding yoga - meditatie is ongeveer 50:50. Je hoeft geen ervaring met meditatie of yoga te hebben om mee te doen. 


Wanneer? 

Maandagavond    19.00 − 20.15 uur
   
Yin & Yang Yoga

Deze les is een mix van actieve en verstillende yogahoudingen. Dynamische vloeiende bewegingen (yang) worden afgewisseld met verstillende houdingen (yin) die langer worden aangehouden. De yang houdingen zorgen voor meer kracht en vitaliteit en de yin houdingen zorgen voor meer mobiliteit en brengen je in contact met de stilte in jezelf.

Veel yang houdingen worden staand uitgevoerd, de meeste yin houdingen zittend of liggend. De combinatie van beide vormen brengt de verstillende, meditatieve energie van yin in balans met de opwekkende, versterkende energie van yang.

Yin en yang zijn begrippen uit het Taoïsme en verwijzen naar de twee belangrijkste krachten in het universum. Yang staat voor dynamisch, warm, veranderend en naar buiten gericht. Yin staat voor dat wat meer verborgen, koel, statisch en stil is. Beide begrippen zijn relatief en kunnen in elkaar overvloeien.

Een Yin Yang Yoga les is een zowel dynamische als verstillende yogales. De ene keer beginnen we dynamisch en eindigen we stil en de andere keer beginnen we langzaam en bouwen we de bewegingen verder uit richting de yang yoga. Elke les begint met ‘inchecken’ en een ademhalingsoefening en eindigt met een diepe ontspanning.

Wanneer?

Woensdagochtend     09.00 - 10.15 uur