Ik geef wekelijkse lessen Yin Yoga, Yin Yang Yoga, Slow Down Yoga en Yoga & Meditatie. Eens in de maand geef ik een les Yoga & Yoga Nidra en af en toe geef ik specials en workshops in Het Yoga Huis in Doetinchem.

 

Kijk voor het actuele rooster op de site van Het Yoga Huis voor de wekelijkse lessen. Voor workshops klik hier.

Klik hier voor meer informatie over de tarieven.

 

Yin Yoga

Yin Yoga zorgt voor meer ruimte in je lichaam en geeft ontspanning op diep niveau, stimuleert de energie-doorstroming en kalmeert de ademhaling en de geest. Het is een zachte en toch uitdagende yogastijl waarbij je langer in een houding blijft. Doordat je langer in de houding blijft heb je de kans om op een dieper niveau te ontspannen. We gebruiken in de les veel kussens ter ondersteuning zodat de spieren kunnen ontspannen en het lichaam kan verzachten. De houdingen hebben effect op de energiebanen in je lichaam (meridianen), het bindweefsel en op de ligamenten en pezen.  

  

Slow Down Yoga

De Slow down Yogales verloopt in een flow van actieve en rustige oefeningen waarbij we staan, zitten en liggen. De yogahoudingen (asana's) wisselen we af met specifieke oefeningen voor de wervelkolom en reinigingsoefeningen voor de organen. Er is veel aandacht voor je lichaamshouding en de ademhaling. Je leert te ontspannen in de beweging waardoor stress en spanning afnemen. Door de oefeningen verbetert bovendien je lichaamsbewustzijn, neemt je algehele conditie toe en bouw je ook spierkracht op.  Na dit uur voel je je ontspannen en vraag je je zelf af waarom je dit niet vaker doet :)) 

 

Yin Yang Yoga

Deze les is een mix van actieve en verstillende yogahoudingen. Dynamische vloeiende bewegingen (yang) worden afgewisseld met verstillende houdingen (yin) die langer worden aangehouden. De yang houdingen zorgen voor meer kracht en vitaliteit en de yin houdingen zorgen voor meer mobiliteit en brengen je in contact met de stilte in jezelf. 

Veel yang houdingen worden staand uitgevoerd, de meeste yin houdingen zittend of liggend. De combinatie van beide vormen brengt de verstillende, meditatieve energie van yin in balans met de opwekkende, versterkende energie van yang. 

Yin en yang zijn begrippen uit het Taoïsme en verwijzen naar de twee belangrijkste krachten in het universum. Yang staat voor dynamisch, warm, veranderend en naar buiten gericht. Yin staat voor dat wat meer verborgen, koel, statisch en stil is. Beide begrippen zijn relatief en kunnen in elkaar overvloeien. 

 

Yoga & meditatie

In de lessen Yoga & Meditatie beginnen we met een meditatie, gevolgd door rustige yogaoefeningen die de aandacht verder naar binnen brengen. De yoga oefeningen zijn gericht op het ontspannen van het lichaam, de gedachten en de emoties. Door de rust die ontstaat kalmeert en verdiept de ademhaling. Daarnaast doen we oefeningen die ervoor zorgen dat je langere tijd kunt stilzitten. Alle oefeningen zijn een voorbereiding op het zitten in aandacht (mediteren). Tijdens het zitten in aandacht probeer je je gedachten te observeren zonder dat je je er door mee laat voeren. We doen geleide meditaties, maar zitten ook in stilte. De verhouding yoga - meditatie is ongeveer 50:50. Je hoeft geen ervaring met meditatie of yoga te hebben om mee te doen.