de stille kracht
van yin yoga

Ik ben een grote fan van Yin Yoga: het ontspant, geeft meer ruimte in je lichaam, het denkhoofd komt tot rust, je ontwikkelt focus en leert je jezelf beter kennen, je wordt er soepeler van en het draagt bij aan het zelf-herstellend vermogen van je lichaam. En ook als je lichamelijke klachten hebt kun je Yin Yoga doen.

 

​Zachte strekkingen

​​De yin-houdingen zorgen voor een zachte strekking die door werkt in de diepe lagen van je lichaam. Dit zorgt ervoor dat blokkades verdwijnen, energie (weer) gaat stromen, dat je lekkerder in je vel komt te zitten en dat je ontspant op een diep niveau.

 

De naam Yin yoga komt van het oosterse Yin & Yang principe. Yin staat voor vertraging en stilstand. Yang staat voor beweging en activiteit. De meeste dingen die we doen in het dagelijkse leven zijn meer yang dan yin. Ook sporten is merendeel Yang. Yang bezigheden maken de spieren krachtig, vaak kort en soepel. Naast het Yang deel in het leven en het sporten, geeft een Yin yoga les een goede balans.

 

Geschikt voor iedereen

Yin Yoga is een  yogavorm die geschikt is voor iedereen. Dus ook als je nog geen ervaring hebt met yoga ben je van harte welkom om te ervaren wat Yin Yoga is.

 

Zachte kracht

Het gaat bij deze vorm van yoga niet om de kracht van de spieren, maar om de lengte en gezondheid van de bindweefsel structuren, gewrichten, kapsels en pezen in ons lichaam. Dit zijn traag veranderende weefsels die alleen door lange tijd en een constante belasting (geen overbelasting) kunnen veranderen.

 

Trage weefsels vragen om een trage aanpak. Door een houding lang aan te houden, 3 tot 5 minuten, geven we deze weefsels precies wat ze nodig hebben om zich te verbeteren.

 

Verbeter de vochthuishouding

Daarnaast worden er in de gewrichten stoffen (onderandere hyaluronic acid) aangemaakt die er voor zorgen dat er in het gewricht genoeg vocht wordt vastgehouden. Hoe beter de vochthuishouding van de gewrichten hoe sneller ze herstellen en hoe gezonder de gewrichten blijven.

 

Werk aan zelf-herstellend vermogen

Door tegelijkertijd de volle aandacht naar het lichaamsdeel te brengen dat om aandacht vraagt, help je het lichaam om het zelf-genezende vermogen aan te zetten op die plek.

 

Zoek je grenzen op

Spieren zijn snel veranderend en deze worden in de yin yoga dan ook zo veel mogelijk los gelaten en ontspannen. Door de houdingen en ontspanning worden de spierketens op rustige wijze opgerekt. Omdat er niet verder gegaan word dan de grensplek, kan yin yoga ook worden gedaan bij lichamelijk klachten en blessures. De grensplek is de plek waar het net niet prettig voelt maar geen pijn doet. Blessures en lichamelijk klachten als bijvoorbeeld artritis, reuma, pijnlijke gewrichten kunnen met Yin yoga verbeteren.