top of page
Zoeken

De kunst van het niets doen

Bijgewerkt op: 23 feb. 2021


Hoe goed kun jij niets doen? En......mag je van jezelf niets doen? En wat is niets doen voor jou? Op de bank zitten? Netflix kijken? Door je tijdlijn scrollen? In je bed blijven liggen? Wat 'doe' je als je niets doet? Ik ben al een tijdje aan het oefenen met niet(s) doen en ik merk dat ik best lastig vind. Ik ben gewend om altijd aan te staan, te doen en te gáán. Ik word er onrustig van, van dat niets doen. En dat is interessant, want waar komt die onrust vandaan?


Onze westerse maatschappij is gebaseerd op waarden als hard werken, geld verdienen, je best doen, doorgaan, vallen en weer opstaan. Als je maar hard werkt en hard genoeg je best doet dan komt alles goed. Niets doen is geen optie. Daarom ga je mee met de stroom en doe je de dingen omdat ze zo horen. Toch?


Tot het moment komt dat je niet meer kunt. Je bent op en hebt geen energie meer om te doen wat je altijd deed. Of je raakt je baan kwijt, je relatie loopt op de klippen, de kinderen gaan het huis uit of er breekt een pandemie uit. Alles is ineens anders. En wat doe je dan? Zet je nog een tandje bij om alles op de rit te houden?


Of zet je een stapje terug? Trap je op de rem en las je een adempauze in?


ik gok dat de meeste mensen een stapje extra zetten en nóg beter hun best gaan doen. Terwijl een adempauze veel logischer zou zijn. Maar niets doen is vaak geen optie, omdat er geld verdiend moet worden om onze levensstandaard te financieren.


Terwijl een adempauze – een periode waarin je niets doet – je de ruimte geeft om te ontdekken hoe je op dit punt beland bent. Welke keuzes heb je gemaakt? Sta je nog achter die keuzes? Passen ze bij de persoon die je nu wilt zijn? Bij jouw leven?


Leef je je eigen leven of voldoe je aan verwachtingen van anderen?


Niets doen zorgt ervoor dat gewoontes en patronen duidelijk worden. Waar ben je eigenlijk zo druk mee? Is dat werkelijk belangrijk? En voor wie? Voor jou of voor iemand anders? Niets doen zorgt voor een reset; je maakt tijd om te onderzoeken wat belangrijk is voor jou, voor jóuw leven.


Niets doen is een kunst. Je kunt jezelf erin oefenen als je het onder de knie wilt krijgen. Ik vind bijvoorbeeld rust in meditatie, yin yoga en yoga nidra. Ik oefen daarmee het niet(s) doen. Ik verbind me met mijn lichaam, adem, emoties en gedachten en doe niets. Alleen maar zitten of liggen en observeren en waarnemen, in plaats van reageren en oordelen. En uit het niets komen dan vaak inzichten, herinneringen, emoties of ideeën omhoog. Een helder 'weten' van welke richting ik mag gaan. En op basis van deze inzichten kan ik keuzes maken die goed zijn voor mij en die passen bij mijn leven op dit moment.


Als je wilt kun je nu meteen beginnen met het oefenen van niets doen


Ga eens 5 minuten zitten of liggen en doe helemaal niets. Geen muziek, geen boek, geen Netflix, geen telefoon, geen gesprek met anderen. He-le-maal niets.

En merk dan op wat het niets doen met je doet. Wat gebeurt er in je lijf? Wat voel je? Wat denk je? Wat komt er omhoog of juist niet? En ook daar hoef je niets mee te doen. Je blijft stil zitten of liggen en je doet niets. Geen oordeel, niet willen dat het anders is, niets wegdrukken; laat alles zijn zoals het is.


Ik ben benieuwd naar je ervaring. Als je wilt mag die met me delen, maar het hoeft niet. Je hoeft helemaal niets.
150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page