top of page
Zoeken

De stille kracht van 'in yin zijn'

Ik ben (gelukkig) niet de enige. Ik las in het online magazine Holistik dat uit een onderzoek van Psychologie Magazine blijkt dat 75% van de 1300 ondervraagden - in stilte - opgelucht ademhaalt dat de feestdagen klein en bescheiden zullen zijn. Vooral introverte mensen voelen zich rustiger (67%), minder overprikkeld (63%), meer in contact met zichzelf (49%) en energieker (30%).

De drukte rond Kerst - of eigenlijk in de hele decembermaand - passen eigenlijk ook helemaal niet in het seizoen waar we in zitten. De winter is een tijd om jezelf terug te trekken, rustiger aan te doen. En dat is niet wat er gewoonlijk gebeurt in deze feestmaand. We haasten ons van Sint, naar Kerst, naar Oud en Nieuw en tussendoor kopen we kado’s, maken we gedichten, ronden we onze zaken af en maken we nieuwe plannen. En dan is het januari en duurt het nog heel lang voor de zon weer gaat schijnen en het warmer wordt.


Dit jaar is alles anders. En we horen vooral de verhalen van mensen die het verschrikkelijk vinden dat ze geen grootse Kerst kunnen vieren. Maar er zijn blijkbaar ook genoeg mensen die het wel best vinden en die blij zijn dat ze niet in twee dagen het hele land door hoeven te crossen om te ontbijten, lunchen, brunchen en dineren. Mensen die een moment van rust en stilte kunnen waarderen.


Kun jij de winter zien als een rustmoment in de the flow of life, in de loop van de seizoenen? Kun je het zien als een pas op de plaats? Wij zijn een onderdeel van de natuur, net als de bomen, planten, dieren, oceanen, de lucht en de aarde. De natuur is niet alleen een decor voor onze zondagmiddag wandeling of voor onze work-out. We are one. En daarom is het verstandig om te doen als alles in de natuur: in yin gaan.

Ik las ergens de term ‘winteren’. Dat we weer moeten leren om te winteren, de schoonheid van de winter opnieuw leren waarderen. Daar horen donker, koude en kaal ook bij. En misschien ook gevoelens van verdriet en angst. Dit is de tijd om ze aan te kijken, te erkennen dat ze er zijn. Niets wegdrukken en doorgaan of er niets aan de hand is.

Stilstaan en bewust ervaren wat er gaande is. En waar kun je dat beter doen dan ‘in yin’? Yin staat symbool voor de winter, de rust, het naar binnen keren, het verdragen van ongemakkelijke tijden, het onderzoeken, de stilte en de acceptatie.

Wil je samen met anderen in yin gaan? Of meer weten over yin yoga en het leven met de seizoenen? Doe dan mee met de online yin yogalessen die ik vanaf 4 januari geef op maandagavond van 19.30 - 20.45 uur. Of schrijf je in voor de replay en ontvang de link naar de les achteraf. Zie het lesrooster voor meer informatie www.momoyoga.com/tijd-voor-yoga

En vergeet niet dat in de kale takken van de bomen in de winter het leven van het voorjaar al besloten ligt. En dat je ook met een klein gebaar iets groots kunt betekenen voor anderen die je graag dichtbij je wil hebben tijdens deze donkere winterse dagen.68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page