top of page
Zoeken

Hollen én stilstaan

Als ondernemer wil je graag vooruitgang. Je wilt je ontwikkelen, je product of dienst verbeteren, meer klanten aan je binden, meer tevreden klanten, meer omzet draaien. Maar soms is het alsof je door de stroop gaat, je wilt wel vooruit maar er gebeurt niets.

Alles lijkt stil te staan. Is dat een zorg of een zegen?

Als je het bekijkt vanuit de oosterse filosofie van Yin en Yang is het niets om je zorgen over te maken. In deze filosofie draait alles om balans. Yin en Yang staan symbool voor twee uitersten; ze kunnen staan voor onder en boven, licht en donker, licht en zwaar, dag en nacht, man en vrouw. Het lijken tegenstellingen maar dat is schijn; het een kan niet zonder de ander. Zonder nacht zou je niet weten wat dag is. Zonder zwaarte zou je niet weten wat lichtheid is. Het zijn dus de twee kanten van dezelfde medaille. En die twee kanten zijn even belangrijk, ze verdienen allebei evenveel aandacht. Anders is er geen balans.

Balans, balans, balans

In dat licht gezien kan vooruitgang niet zonder stilstand. Als je alleen maar gericht bent op doorgaan en dus geen tijd neemt voor reflectie, is er geen balans. Als je jezelf dag in dag uit voorbij loopt en geen tijd neemt om goed voor jezelf te zorgen, is er geen balans. En dat is echt niet erg voor een tijdje, het kan zelfs lang goed gaan. Maar er komt een tijd dat de balans hersteld moet worden, anders valt alles wat je hebt opgebouwd als een kaartenhuis in elkaar. De vraag is of je het zover wil laten komen.

Vloeiend als water

Als je het Yin – Yang teken ziet dan staat het zwarte gedeelte voor Yin en het witte gedeelte voor Yang. En in het zwart zit een stukje wit en in het wit een stukje zwart. Niets is dus helemaal wit of zwart, er zijn nuances, net zoals in het leven niets zwart-wit is.

Je ziet ook dat er een golvende lijn tussen de twee zit: er is geen strikte scheiding, dingen lopen in elkaar over, het is vloeiend, als in eb en vloed. Het water in de zee blijft hetzelfde maar de ene keer komt het aan land en de andere keer trekt het zich terug. Same, same but different zouden ze in Thailand zeggen. Yin en Yang worden samengehouden door de cirkel eromheen. Ze vormen samen een geheel, een eenheid. Ze zijn even belangrijk.

Luister niet alleen naar je je hoofd

En zo zijn stilstand en vooruitgang even belangrijk. Als het even wat minder gaat en je hebt het gevoel dat je stilstaat; neem de tijd om te onderzoeken wat er stilstaat. Wat gaat er niet zoals je wilt? En ga er niet alleen over nadenken of over praten.


Neem vooral de tijd om stil te zijn met jezelf. Richt je aandacht naar binnen en op jouw gevoel bij wat er gebeurt. Is er iets dat je mag leren uit deze situatie? Daal af uit je hoofd (het hoofdkwartier, je kenniscentrum) naar je hart (het gevoelscentrum) en naar je buik (je gut-feeling, het innerlijk weten).


Het klinkt misschien een beetje zweverig; maar vraag je hart en je buik wat zij ervan vinden. Misschien is dit nieuw voor je of voel je weerstand. Dat is niet erg. Probeer het gewoon en misschien krijg je een inzicht, maar misschien ook wel niet. Probeer het dan wat vaker, want geloof me; het werkt!

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page