top of page
Zoeken

Hou jij van de herfst?

Het is herfst. Terwijl ik dit schrijf heb ik uitzicht op de bomen voor ons huis die geleidelijk beginnen te kleuren in het zachte herfstlicht. Vroeger hield ik niet van de herfst, het markeerde voor mij alleen het einde van de zomer. En ik hou van de zomer; het licht, de zon en de warmte, het gevoel van vrijheid, vakantie en dat alles lichter aanvoelt. Heerlijk, het kan mij niet lang genoeg duren.


Ik zag de herfst dus alleen als een opmaat naar kou, donker, nat en december-stress. Sinds ik me verdiept heb in de elemententheorie en ik echt heb leren leven met het ritme van de seizoenen kan ik de herfst waarderen. De herfst is enerzijds een seizoen vol activiteit waarin de scholen weer beginnen en nieuwe projecten aanvangen: het 'normale leven' na de zomervakantie komt weer op stoom. Anderzijds is het het seizoen waarin de energie zich langzaam terugtrekt in de aarde. We gaan van het seizoen van grote Yang (de zomer) richting het seizoen van de grote Yin (de winter).


De herfst is een overgangsperiode, een tijd van verandering, transformatie en kleur bekennen. Daarom is de herfst ook zo'n goede tijd om veranderingen in je leven aan te brengen; je deint dan immers mee op de stroom van het leven. Net als de bomen die hun blad verliezen, ze houden niet vast aan wat was. Ze bieden geen weerstand. Ze bereiden zich voor op wat er onvermijdelijk gaat komen door hun energie terug te trekken richting de wortels waardoor de blaadjes als vanzelf loslaten. De blaadjes dienen vervolgens weer als voedingsbodem voor het bodemleven waarin de boom haar wortels heeft staan. En voor het leven dat terugkeert na de winter.


Dus klamp je niet vast aan de zomer zoals ik vroeger deed. Dat heeft helemaal geen zin. De natuur gaat haar gang, het ene seizoen na het andere. Altijd in verandering in haar eigen ritme. Maak gebruik van dat ritme, je bent onderdeel van de natuur! Maak gebruik van het moment om je af te stemmen op wat JIJ verlangt van het leven en maak dan keuzes. De herfst vraag van je om de balans op te maken. Waar wil je nog energie in steken en waar heb je helemaal genoeg van? Maak keuzes en wees eerlijk naar jezelf! Hou vast aan wat waardevol voor je is (dat is je gronding) en neem afscheid van wat je niet langer dient. Denk aan bepaald gedrag of overtuigingen die je in de weg zitten of emoties die je niet verder helpen, vriendschappen die je uitputten, spullen in huis die je in de weg staan of eetgewoonten die niet voedend zijn. Je kunt je op jezelf afstemmen door yoga en meditatie. Maar je kunt ook lekker naar buiten gaan, het bos in en de energie van de herfst helemaal binnen laten komen. Voel de frisse lucht en de verandering die in de lucht hangt. Een andere tip om je af te stemmen op de herfst energie: breng verandering aan in je dagelijkse bezigheden. Neem bijvoorbeeld eens een andere weg naar huis, kijk naar films die je anders zou overslaan, probeer andere gerechten uit. Loop je huis kamer voor kamer langs en kijk of er spullen zijn waarvan je afscheid wil nemen en doe dat dan ook. Geef ze weg of breng ze naar de kringloop zodat iemand anders er nog wat aan heeft. Neem ook je eetgewoonten onder de loep en zorg ervoor dat je verwarmende gerechten eet. Vergeet komkommers, sla en tomaten en denk aan soepjes, stamppotten, stoofpotten en verwarmende kruiden. Tenslotte: sla een sjaal om je nek en schouders en zorg ervoor dat je kou en vocht buiten houdt!


Wat je ook doet of niet doet: blijf in beweging en zorg goed voor jezelf! Wil je meer weten over hoe je je met yoga en meditatie kunt afstemmen op de seizoen? Volg dan eens een workshop. Kijk bij in de agenda naar het aanbod van de komende tijd.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page